Αρθροσκόπηση ώμου

Η αρθροσκόπηση είναι ένα είδος χειρουργικής τεχνικής, δεν αποτελεί είδος χειρουργικής θεραπείας για κάποια συγκεκριμένη πάθηση. Είναι δηλαδή, ένας τρόπος να εκτελούμε χειρουργικές επεμβάσεις και να διορθώνουμε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

Με την αρθροσκόπηση ώμου, ο χειρουργός μπορεί να δει, να ελέγξει την άρθρωση του ώμου και να διορθώσει τις βλάβες που θα ανακαλύψει , χωρίς την ανάγκη χειρουργικής τομής, χωρίς δηλαδή να «ανοίξει» τον ώμο με το νυστέρι. Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις (συνήθως) μικρές τομές 0,5 εκατοστών που ονομάζονται αρθροσκοπικές πύλες. Μέσα από τις μικρές αυτές πύλες εισέρχονται στην άρθρωση του ώμου τα χειρουργικά εργαλεία και πραγματοποιείται η επέμβαση.

Οι βασικές αρθροσκοπικές πύλες είναι τρεις: μία στο οπίσθιο, μία στο πρόσθιο και μία στο έξω πλάγιο τμήμα του ώμου.

Μέσα από την οπίσθια πύλη εισάγουμε το αρθροσκόπιο, ένα λεπτό σωλήνα που διαθέτει κάμερα και μας επιτρέπει να βλέπουμε το εσωτερικό της άρθρωσης μέσω μιας συνδεδεμένης οθόνης. Μετά την εισαγωγή του αρθροσκοπίου, ο χειρουργός συνεχίζει να πραγματοποιεί την επέμβασή του βλέποντας πλέον τις κινήσεις των εργαλείων του μέσα στην άρθρωση του ώμου από την οθόνη. Από την πρόσθια και την έξω πλάγια πύλη εισάγονται εργαλεία για την ανίχνευση («ψηλάφηση») των παθολογικών ανατομικών περιοχών της άρθρωσης και τη χειρουργική τους διόρθωση. Ενδεικτικά, τα εργαλεία αυτά είναι εξειδικευμένα στη σύλληψη, στη νεαροποίηση (ξύρισμα), στον καυτηριασμό και την εκτομή των ιστών, στην είσοδο ραμμάτων και τη δημιουργία κόμπων μέσα στην άρθρωση.

Κατά την αρθροσκόπηση ώμου ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία και είναι τοποθετημένος είτε σε καθιστή, είτε σε πλάγια θέση.

Από το 1970 έως σήμερα, η αρθροσκόπηση ώμου έχει εξελιχθεί σε εκπληκτικό βαθμό. Πλέον, η πλειοψηφία των παθήσεων του ώμου θεραπεύεται αρθροσκοπικά ή αρθροσκοπικά υποβοηθούμενα (όταν αναγκαστικά πρέπει να εφαρμοσθεί μικρή χειρουργική τομή).

Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζονται μεαρθροσκόπηση ώμου είναι:

Σύνδρομο πρόσκρουσης

Ρήξη στροφικού πετάλου

Ρήξη υπερακανθίου

Εξάρθρημα ώμου

Αστάθεια ώμου (καθέξιν εξάρθρημα)

Τενοντίτιδα στροφικού πετάλου (τενοντίτιδα υπερακανθίου)

Τενοντίτιδα μακράς κεφαλής δικεφάλου

Χειρουργικός καθαρισμός της άρθρωσης

Σηπτική αρθρίτιδα του ώμου

Αφαίρεση οστεοφύτων

Αφαίρεση οστεοχόνδρινων σωμάτων

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου σε σχέση με τις ανοικτές τεχνικές είναι:

Ταχύτερη και κοσμητικά καλύτερη επούλωση των τομών

Ταχύτερη και ανώδυνη έναρξη φυσιοθεραπείας μετεγχειρητικά

Ταχύτερη και ανώδυνη χρήση του ώμου μετεγχειρητικά

Ελάχιστος πόνος

Ημερήσια νοσηλεία

Μειωμένο κόστος

Copyright © 2018. Powered by Adviser. All Rights Reserved